Nuläge- och behovsanalysen är här!

〰️

Skrolla ned

〰️

Nuläge- och behovsanalysen är här! 〰️ Skrolla ned 〰️

Öka inkluderingen i Skånes lokala demokrati

Sverige ska ha en demokrati som är till för alla, oavsett vem du är eller var du bor. Politiker ska representera befolkningen och spegla den mångfald som finns ibland oss. Tyvärr är det politiska inflytandet idag inte jämnt fördelat och den demokratiska ojämlikheten ökar. Utrikes födda, och speciellt utrikes födda kvinnor är underrepresenterade i politiskt deltagande, medborgare som bor i socioekonomiskt svaga områden och på landsbygden litar i mindre utsträckning på sin förmåga att påverka och göra skillnad i samhället. Fördela makten!  vill bidra till att förändra detta genom att öka den inkluderingen i Skånes lokala demokrati.

På denna sida finner du mer information och kan ta del av Fördela makten!s Nuläge-och behovsanalys och senaste nyheter. Har du frågor? Tveka inte att höra av dig till oss!


Fördela makten!s nuläge-och behovsanalys!

I Fördela makten! har vi under våren 2023 genomfört en kartläggning. Genom dialog, enkätundersökning, fokusgrupper och observationer har vi undersökt underrepresenterade gruppers (utifrån kön, etnicitet, ålder och klass) upplevelser av att engagera sig i den lokala demokratin i Skåne. Vi har dels utgått från tidigare studier, dels kompletterat med vårens kartläggning. Kartläggningen har vi gjort tillsammans med vår målgrupp: anställda, volontärer, medlemmar och deltagare från Allas Lika Värde föreningen, Möllans Basement och Tillsammans i Förening.

Syftet med analysen är att ge politiker och beslutsfattare ökad medvetenhet och sprida kunskap om hur lokalpolitiker, kommuner och civilsamhälle kan arbeta för ökad politisk delaktighet bland underrepresenterade grupper.


  • Sverige ska ha en demokrati som är till för alla, oavsett vem du är eller var du bor. Politiker ska representera befolkningen och spegla den mångfald som finns ibland oss. Tyvärr är det politiska inflytandet idag inte jämnt fördelat och den demokratiska ojämlikheten ökar. Utrikes födda, och speciellt utrikes födda kvinnor är underrepresenterade i politiskt deltagande, medborgare som bor i socioekonomiskt svaga områden och på landsbygden litar i mindre utsträckning på sin förmåga att påverka och göra skillnad i samhället. Fördela makten! vill bidra till att förändra detta genom att öka den demokratiska inkluderingen i den lokala demokratin i Skåne.

    I Fördela makten! genomförs inledningsvis en kartläggning som genom dialog, fokusgrupper och observationer undersöker underrepresenterade gruppers (utifrån kön, etnicitet, ålder och klass) upplevelser av att engagera sig i den lokala demokratin i Skåne. Vi kommer utgå från tidigare studier och komplettera med kvalitativa metoder som minnesverkstad, forumteater och genuscoaching. Projektet har med sig målgruppen kontinuerligt genom hela processen, där vi tillsammans utvecklar och genomför metoderna för en gemensam kunskapsutveckling. Metoderna som testas i projektet syftar till att engagera och bidra till att målgruppen känner sig bättre rustade till att engagera sig i samhällsutvecklingen på olika sätt. För att förankra och sprida metoder och lärdomar löpande, och arbeta för långsiktighet skapar vi en digital lärandeplattform. Samtidigt vill vi påverka politiker och beslutsfattare till en ökad medvetenhet och genom projektet sprida kunskap om hur lokalpolitiker, kommuner och civilsamhälle kan arbeta för ökad politisk delaktighet bland underrepresenterade grupper

    När Fördela makten! s första år är slut ska deltagarna i målgruppen ha fått ökad kunskap om hur de kan engagera sig i lokala demokratiska sammanhang, metoder för att bemöta motstånd, samt fått ett ökat intresse för delaktighet. Deltagarna känner sig mer inkluderade i demokratiska sammanhang genom tillgång till nätverk och förebilder. Vi har genom vårt påverkansarbete nått beslutsfattare i Skånes samtliga kommuner som har fått ökad kunskap om underrepresenterade gruppers intresseområden och engagemang, upplevelser av härskartekniker, hot, kränkningar och trakasserier inom demokratiska sammanhang, samt hur deras engagemang och delaktighet kan stärkas.

    Fördela makten! är ett samverkansprojekt mellan Jämställd Utveckling Skåne, Allas lika värde, Möllans Basement, Tillsammans i Förening och Lunds universitet. Föreningarna Allas lika värde, Möllans Basement, och Tillsammans i Förening arbetar med projektets primära målgrupp.

    Fördela makten! finansieras av Postkodstiftelsen.

  • Fördela makten! är ett samverkansprojekt mellan Jämställd Utveckling Skåne (JUS), Allas lika värde (ALV), Möllans Basement (MB), Tillsammans i Förening (TiF) och Lunds universitet (LU). Samtliga samverkansparter har skriftligt bekräftat att de kommer medverka i Fördela makten! Föreningarna MB, ALV och TiF arbetar med målgruppen – personer som tillhör underrepresenterade grupper (utifrån kön, etnicitet, ålder och klass) i politiken men som engagerar sig i Skånes lokaldemokrati på andra sätt.

    Allas Lika Värde föreningen är en ideell förening som verkar i Rosengård i Malmö. ALV har cirka 600 medlemmar, varav ungefär 70 procent är vuxna kvinnor med utländsk bakgrund. Många visar ett stort engagemang i den lokala demokratin och hade gärna velat vara politisk aktiva, men vet inte hur de ska gå fram eller är oroliga för negativa konsekvenser. Föreningens har haft ett tidigare arbete med valambassadörer för att sprida information om valet och röstning för att vända trenden av lågt valdeltagande i Rosengård i Malmö, på uppdrag från Myndigheten för ungdoms- och civilfrågor. Allas lika värde är med som samverkanspart i Fördela makten!, och vår förhoppning är att de genom det pågående arbetet med målgruppen kommer in i projektet med relevanta lärdomar och perspektiv som vi kan använda oss av och utveckla vidare.

    Tillsammans i Förening är en ideell förening som arbetar med att stärka barn och ungas engagemang i hela Skåne. De har med kansli och styrelse 25 aktiva representanter. Under terminerna når de ca 200 barn och unga varje vecka. TiF har bland annat startat upp ungdomsråd i flera kommuner, och arrangerar årligen sommarsatsningen Ungdomar för demokrati, där unga från hela Skåne deltar. Denna sommar nådde de 26 000 individer i sitt Valambassadörprojekt. Många av ungdomarna önskar att fortsätta engagera sig i samhällsfrågor på olika sätt efter sommaren, men få visar intresse för att engagera sig partipolitiskt.

    Möllans Basement är en mötesplats som riktar sig till ungdomar och unga vuxna i Malmö. MB har en verksamhetschef, en projektledare, 5 styrelsemedlemmar och 10 ungdomsledare. De har 105 medlemmar och ungefär 40 ungdomar som hänger i deras lokal varje vecka. MB jobbar dagligen med demokratifrågor för att få deltagarna att rösta och engagera sig i politiska frågor. Anledningen är att många – särskilt unga tjejer - upplever stor distans till politiska frågor, och att det är svårt att få sin röst hörd. Det saknas kunskap kring hur det politiska systemet är uppbyggt och fungerar. Flera av de som har engagerat sig politiskt har erfarit negativa konsekvenser som härskartekniker, vilket gör att många inte vill eller vågar ta risken att delta. JUS har tidigare genomfört fokusgruppsintervju med aktiva från MB där dessa utmaningar framkom tydligt.

    Hanna Bäck, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet, bistår projektet med teoretiska perspektiv på planering, metodutveckling och analys samt slututvärdering. Läs mer om Hannas övriga forskning här!

“Sverige ska ha en demokrati som är till för alla, oavsett vem du är eller var du bor. Men det politiska inflytandet är ojämnt fördelat. Vi är därför stolta att stödja Jämställd Utveckling Skåne i deras arbete att undersöka underrepresenterade gruppers upplevelser av att engagera sig i den lokala demokratin och testa nya sätt och åtgärder för att öka deras politiska deltagande och inflytande.”

Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen   



Fördela Makten! är ett samverkansprojekt mellan Jämställd Utveckling Skåne, Allas Lika Värde Föreningen, Möllans Basement, Tillsammans i Förening och Lunds universitet. Projektet finansieras av Postkodstiftelsen.