STEM UP
-
JUS samverkar i projektet STEM UP som är en storsatsning på hållbar kompetensförsörjning från Region Skåne i samarbete med skånska aktörer och kommuner.
Fokus i projektet är att öka tillgången på kompetens inom STEM (science, technology, engineering, mathematics) och skapa en regional stödstruktur för att möta det ökande behovet inom teknikintensiva sektorer.
JUS roll i projektet är att bidra med intersektionella perspektiv på utmaningar och lösningar.
Projektet pågår från januari 2024 till december 2026.
-
Projektet leds av Region Skåne och delfinansieras av Europeiska Unionen, i samarbete med IUC Syd, Installatörsföretagen, YHiS – Yrkeshögskoleanordnare i Skåne, Ideon Science Park, Sydsvenska industri- och Handelskammaren, Vattenhallen Science Center - Lunds universitet, Helsingborgs stad, Simrishamns kommun, Lunds kommun, Bjuvs kommun, Klippans kommun, Kristianstads kommun, Tomelilla kommun, Åstorps kommun och Malmö stad.
-
Sexuella trakasserier är ett utbrett problem på arbetsplatser i hela Norden, och arbetsgivare har ett ansvar att förebygga och åtgärda det.
Är du chef? Du har ansvaret och makten att skapa en trygg arbetsplats.
Är du anställd? Har du upplevt eller bevittnat olämpligt beteende på jobbet?
Arbetar du inom HR eller som arbetsmiljöombud? Letar du efter konkreta och forskningsbaserade metoder för att förbättra arbetsmiljön?
Power Plays är verktyg som:
Utgår från forskning och bygger på deltagarnas egna erfarenheter.
Skapar ett gemensamt språk för att prata om sexuella trakasserier och förstå maktdynamik.
Främjar förebyggande åtgärder för trygga och hållbara arbetsplatskulturer.
Power Plays utvecklades inom ett nordiskt forskningsprojekt (2022), med stöd från NIKK och partners från Danmark, Finland och Sverige.
Läs mer om projektet och ta del av materialet här! -
Vi hjälper din arbetsplats att kartlägga, förstå och förebygga sexuella trakasserier genom praktiska metoder.
Vi rekommenderar minst två halvdagar:
Tillfälle 1: Minnesverkstad
Identifiera och dela erfarenheter av sexuella trakasserier.
Skapa en kollektiv förståelse av strukturella problem.
Lägga grunden för förebyggande arbete.
Tillfälle 2: Forum Power Play
Återskapa verkliga händelser genom forumspel.
Diskutera lösningar och handlingssätt.
Ta fram en handlingsplan anpassad efter er arbetsplats.
Resultat:
Kompetensutveckling i att förebygga sexuella trakasserier.
Förbättrad arbetsmiljö och organisationskultur.
Rådgivning och stöd för ledning, kris- och konflikthantering.
Skriftligt material och konkreta åtgärdsförslag.
En tryggare och mer inkluderande arbetsplats.
Ta chansen att skapa förändring!
Kontakta oss för mer information och prisförslag:
📧 info@jamstalldutveckling.se
Region Skåne
-
Skåne står inför stora jämställdhetsutmaningar. Fortfarande idag är kvinnor underrepresenterade bland företagare, och vi ser en överrepresentation av män som chefer på arbetsplatser och representanter i bolagsstyrelser. Detta är ett tecken på outnyttjad potential och innebär att Skåne går miste om nya affärsmöjligheter, nya företag och arbetstillfällen.
Endast tre av de 30 största yrkena i Skåne har en jämn könsfördelning. Den könssegregerade arbetsmarknaden är nära sammankopplad med könsstereotypa utbildnings- och yrkesval vilket bidrar till en sämre matchning av kompetens, som påverkar Skånes utveckling och tillväxt.
Vi samarbetar med Region Skåne och avdelningen för regional utveckling för att vi tror att jämställdhet och inkludering är en nyckel för att driva på utvecklingen i regionen. För att Skåne ska utvecklas både som producent av innovativa idéer och som en attraktiv region behöver vi ligga i framkant när det gäller att skapa en öppen och inkluderande miljö som ger ett likvärdigt bemötande, tar tillvara allas kompetens och ger varje individ möjligheten att utvecklas utifrån sin egen specifika potential.
Aktuellt arbete
Portfolio
-
Projektår: 2022
Power Plays syftar till att bryta tystnaden om sexuella trakasserier på arbetsplatser inom vården. Genom olika innovativa metoder, som minnesverkstad och forumteater, kommer vi tillsammans med vårdarbetsplatser i Danmark, Finland och Sverige jobba för att främja arbetsplatskulturer som aktivt förebygger och hanterar sexuella trakasserier vårdpersonal möter från både brukare, patienter, anhöriga, kollegor och chefer. JUS ansvarar även för att ta fram en verktygslåda och en webbplats för projektet.
Vill du veta mer? Kontakta anna@jamstalldutveckling.se eller besök projektet här!
-
Power Plays är ett nordiskt samverkansprojekt mellan Roskilde Universitet och Via University College i Danmark, Oulu universitet i Finland och Jämställd Utveckling Skåne i Sverige, och finansieras av NIKK – Nordisk information för kunskap om kön.
Jämställd Livsmedelskompetens
-
Projektår: 2023
Livsmedelssektorn står inför stora utmaningar kopplat till jämställdhet som påverkar kompetensförsörjningen. Tillsammans med aktörer inom livsmedelsindustrin och stöd från Region Skåne vill vi bidra till att göra livsmedelsindustrin mer attraktiv för en bredare och mer diversifierad arbetskraft. Genom att skapa medvetenhet och främja systematiskt jämställdhetsarbete vill vi bidra till en inkluderande organisationskultur och förbättra rekryteringen inom sektorn.
Vi tror på att bryta stereotyper, motverka diskriminering och skapa en organisationskultur som på riktigt välkomnar personer med olika erfarenheter, kompetenser och bakgrunder.
-
I Jämställd Livsmedelskompetens samverkar vi tillsammans med aktörer inom livsmedelsindustrin.
Projektet finansieras av Region Skåne.
Nollvisionen för undernäring hos äldre
-
Nollvisionen för undernäring hos äldre är ett initiativ där privata företag, kommuner, myndigheter, forskningsinstitutioner och ideella organisationer arbetar tillsammans för att genomföra en systeminnovation som leder till noll undernärda äldre i Sverige 2030. Nollvisionen pågår mellan 2019 och 2024.
JUS roll i projektet är att lyfta jämställdhetsperspektiv i så många delar av processen som möjligt och att säkerställa att män och kvinnor ska ha lika stor chans att dra nytta av resultatet från innovationsmiljön. Under 2022 ansvarar JUS för att genomföra en nationell enkät om äldres individuella behov och önskemål kopplat till mat och ensamhet som ska analyseras utifrån ett intersektionellt perspektiv samt att genomföra en studie om skönhetsideal och ätstörningar bland äldre.
Vill du veta mer? Kontakta Anna Schjølberg på anna@jamstalldutveckling.se eller besök Nollvisionen för undernäring hos äldres hemsida!
-
Nollvisionen leds av Livsmedelsakademin och finansieras av Vinnova
Fördela makten!
-
Projektår: 2023
Sverige ska ha en demokrati som är till för alla, oavsett vem du är eller var du bor. Politiker ska representera befolkningen och spegla den mångfald som finns bland oss. Tyvärr är det politiska inflytandet idag inte jämnt fördelat och den demokratiska ojämlikheten ökar. Utrikes födda, och speciellt utrikes födda kvinnor är underrepresenterade i politiskt deltagande och personer som bor i socioekonomiskt svaga områden och på landsbygden litar i mindre utsträckning på sin förmåga att påverka och göra skillnad i samhället.
I Fördela makten! vill vi bidra till att förändra detta genom att öka inkluderingen i den lokala demokratin i Skåne. Tillsammans med underrepresenterade grupper (utifrån kön, etnicitet, ålder och klass) ska vi testa olika metoder för att flera ska känna sig mer inkluderade i demokratiska sammanhang och bättre rustade till att engagera sig i samhällsutvecklingen på olika sätt.
Samtidigt vill vi påverka politiker och beslutsfattare till en ökad medvetenhet och sprida kunskap om hur lokalpolitiker, kommuner och civilsamhälle kan arbeta för ökad politisk delaktighet bland underrepresenterade grupper.
Vill du veta mer om projektet? kontakta anna@jamstalldutveckling.se
-
Fördela Makten! är ett samverkansprojekt mellan Jämställd Utveckling Skåne, Allas Lika Värde Föreningen, Möllans Basement, Tillsammans i Förening och Lunds universitet. Projektet finansieras av Postkodstiftelsen.
-
Projektår: 2022-2023
Power Talks ska skapa ett metodmaterial som bidrar till en trygg och inkluderande organisationskultur hos Medborgarskolan Syd och Ibn Rushd Distrikt Södra genom att motverka förtryck mot personer med muslimsk tillhörighet och HBTQI-personer.
Genom intersektionell jämställdhetsinventering, kunskapshöjande insatser samt metodutveckling tillsammans med målgruppen och samverkansparters kommer projektet att skapa en trygg och inkluderande organisationskultur hos Medborgarskolan Syd och Ibn Rushd Distrikt Södra.
Vill du ta del av metodmaterialet? Klicka här!Vill du veta mer om projektet? Kontakta natasha@jamstalldutveckling.se
-
Power Talks är ett samverkansprojekt mellan Jämställd Utveckling Skåne, Medborgarskolan Syd och Ibn Rushed.
Finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).
DigIT Hub AI
-
Projektår: 2022-2023
DigIT Hub AI samlar tio organisationer och tre universitet i Skåne och Blekinge för att hjälpa små och medelstora företag att förbättra sin verksamhet med hjälp av artificiell intelligens (AI). Fokus ligger främst på områden som bidrar till ökat affärsvärde, hållbarhet och jämställdhet.
JUS uppgift i projektet är att ta fram en jämställdhetsplan och bistå företagen i jämställdhetsarbetet för att på kort och lång sikt öka deras innovationstakt.
Vill du veta mer? Kontakta natasha@jamstalldutveckling.se eller läs mer om projektet här!
-
DigIT Hub AI och medfinansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Region Skåne.
Byggföräldrar
-
Projektår: 2021
Jämställd föräldraledighet i byggbranschen för mer hållbara arbetsplatser!
Syftet med projektet Byggföräldrar var att sprida kunskap om och öka engagemang för jämställd föräldraledighet inom byggbranschen i Skåne samt att underlätta för arbetsgivare och arbetstagare att göra jämställda val kopplat till föräldraledighet.
Pappaledighet är något som sällan diskuteras i privat sektor, trots att många branscher består av en majoritet av män. Att få fler män i privat sektor att ta ut en större andel föräldraledighet kan bidra till att skapa ett mer inkluderande arbetsliv, och att bryta ner en exkluderande kultur som tyvärr fortfarande finns i flera mansdominerade branscher, däribland byggbranschen. Att fler män tar ut en större andel föräldraledighet vill dessutom leda till en mer jämställd fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet som vill ge positiva synergieffekter på flera andra jämställdhetsutmaningar, bland annat jämställd hälsa och ekonomisk jämställdhet.
Projektet resulterade i bokningsbara utbildningar om jämställd föräldraledighet samt en handbok om jämställd föräldraledighet i privat sektor. Är din arbetsplats intresserad av att påbörja eller utveckla arbetet med aktiva åtgärder för att underlätta för medarbetare att kombinera arbete med föräldraskap? Ta kontakt så hittar vi ett upplägg som passar er!
-
Byggföräldrar var ett samverkansprojekt mellan JUS och Byggnads Skåne, som finansierades av Jämställdhetsmyndigheten.
Equal 2.0
-
Projektår: 2020-2021
Equal: Hur skapar vi ett inkluderande jämställdhetsarbete?
Equal var ett tvåårigt samverkansprojekt med syfte att väcka opinion och diskussion kring jämställdhetsarbete ur ett intersektionellt perspektiv.
JUS uppgift i projektet var att genomföra en normkritisk och intersektionell studie för att synliggöra kvinnor med utländskt bakgrunds röster för att skapa förutsättningar för utvecklandet av mer inkluderande jämställdhetsintegrerande metoder. Equal resulterade i en handbok om inkludering och jämlikhet på arbetsplatsen, där JUS var med som medförfattare.
-
Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, Jämställd Utveckling Skåne, Studieförbundet Vuxenskolan. Projektet finansierades av Jämställdhetsmyndigheten.
Equal Business Growth
-
Projektår: 2019-2021
Jämställdhet och bemötande i fokus i Equal Business Growth.
Equal Business Growth syftade till att öka tillväxten hos etablerade företag som leds av utrikes födda kvinnor i Skåne. Jämställd Utveckling Skånes roll i projektet var att säkerställa att ett intersektionellt jämställdhetsperspektiv införlivas i projektets aktiviteter samt att utveckla jämställdhetsarbetet i Almi Skånes ordinarie verksamhet, genom att:• Coacha ledningsgruppen
• Genomföra enkäter och intervjuer som mäter kunskap om jämställdhet
•Genomföra utbildningar för personalen
-
Equal Business Growth var ett samverkansprojekt mellan Almi Skåne och Jämställd Utveckling Skåne som finansierades av Tillväxtverket och Region Skåne.
Equal Gaming
-
Projektår: 2020-2021
Equal Gaming was a project working to further the work for equality and inclusion in the games industry. The games industry holds much potential to be an important actor for positive change and the will do to so within the industry is strong. The project has created a handbook with practical methods for equality in close cooperation with the games industry in Sweden. Based on this handbook, Equal Gaming offers game studios and other actors in the game industry-tailored solutions on how to work with equality and inclusion and overcome their specific obstacles.
Read the handbook -
Jämställd Utveckling Skåne in collaboration with Game Habitat. Funded by Jämställdhetsmyndigheten.